Terug naar overzicht

Terugkomdag deLIEving

Image

Hoe het team van deLIEving de allereerste terugkomdag ervaarde

In deLIEving komen dikwijls kinderen van wie broer/zus/mama of papa komt te sterven. Kinderen die ‘vaste klant’ waren in deLIEving. Voor hen stopt het ‘LIEvingen’ abrupt. Plots kunnen ze niet meer naar hun vertrouwde plekje in het ziekenhuis komen. We vernamen van deze kinderen dat ze deLIEving missen, dat ze graag nog eens willen terugkomen. Om te spelen, te knutselen, tussen andere lotgenoten te zitten, om wat te kletsen, … gewoon, om er te zijn. Vandaar organiseerden we op zondag 26 juni een terugkomdag voor deze doelgroep.

We ontvingen 8 kinderen die een broer/zus/ouder hadden verloren. De kinderen versierden bij aankomst een totebag van vzw Kinderkankerfonds. In de loop van de dag maakten ze supercoole en kleurige LIEving-T-shirts, hippe kaarsen, enz. Daarnaast werden heel wat spelletjes gespeeld, en haalden enkele meisjes hun lenigste zelve boven met wat radslagen, zowel in de tuin als binnen op de matten.

’s Middags werd er goed gegeten: frieten met kaaskroketten, in een lege tuin onder de zon.

Er ontstonden spontane gesprekken, waarin kinderen vragen stelden aan mekaar: “Mensen zien me als brus van…, en ik vind dat vervelend. Is dat bij jou ook zo? Wat doe jij dan?”, of: “De vervelendste vraag vind ik als men vraagt wat er aan de hand was, dan moet ik het hele verhaal opnieuw doen. Dat is ook de meest gestelde vraag.”, of: “Ik voel me niet begrepen. Niemand begrijpt me, als je het zelf niet meemaakte.”, enz.

Het was heel mooi om te zien hoe de kinderen contact legden met mekaar, en hoe de dood een gewoon onderwerp was tijdens het middageten, zonder taboe. ‘Gewoon gewoon’. Ook tijdens het knutselen werden er veel ervaringen uitgewisseld, bijvoorbeeld over crematie en begraven. De kinderen die wat stiller waren, hebben er zeker ook wat van opgestoken. We aten rond vier uur nog een lekker ijsje dat we pimpten met smarties, cookies, banaan, enz.

De ouders waren heel positief. Ze waren zo dankbaar dat hun kind hier lotgenoten kon ontmoeten, en kon praten als hij of zij dat wou. Of luisteren.

Het was voor ons een LIEving-terugkomdag zoals we die zouden wensen: ongedwongen, alles kan niets moet, kinderen die onderling mekaar vinden en wij die voor een veilig klimaat zorgen. De ouders waren ook heel positief. Ze waren zo dankbaar dat hun kind hier lotgenoten kon ontmoeten, en kon praten als hij of zij dat wou. Of luisteren.

Met een warm hart kijken we terug naar een geslaagde terugkomdag, en verlangen we naar een volgende!

Team deLIEving

 

LEES MEER: deLIEving, opvang in het ziekenhuis voor brussen van kinderen met kanker

 


Gepubliceerd op 3 oktober 2022