Terug naar overzicht

De gezonde week

Image

SuperKrachtig Lekker

Wij zijn Magali, Svenya en Fien, 3 gepassioneerde diëtisten op de afdeling PHO & SCT van het UZ Gent. Ieder jaar kijken wij uit naar onze bijzondere week die we organiseren om voeding bij onze patiëntjes extra in de kijker te zetten. Tijdens deze week willen we het belang van gezonde, energierijke voeding en beweging benadrukken, en dat alles met een vleugje plezier!

Van 18 tot 22 september vond onze jaarlijkse voedingsweek plaats op het vijfde verdiep van het kinderziekenhuis. Het programma zat boordevol activiteiten gericht op het bevorderen van gezonde eetgewoonten en het aanmoedigen van de patiëntjes om op een plezierige manier meer te eten.

Tijdens een kankerbehandeling is het namelijk van essentieel belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Kanker en de behandeling eisen een grote tol van het lichaam en vragen veel meer energie waarbij het eten soms wordt bemoeilijkt. De juiste voeding is dus van onschatbare waarde. Ons voornaamste advies is gericht op het nuttigen van kiemarme en energierijke voeding om de gezondheid van de kankerpatiëntjes te beschermen. Hierbij zetten we in op het regelmatig eten van kleine porties, bijvoorbeeld onder de vorm van extra tussendoortjes. Ook problemen zoals ongewenst gewichtsverlies, misselijkheid en smaakveranderingen vragen om de juiste voedingsadviezen.

Het begrijpen van het belang van voeding en de praktische toepassing van deze adviezen is echter niet altijd gemakkelijk. Daarom probeerden we deze in de praktijk te brengen tijdens onze week:

Op maandag rolden we een snackkar vol met heerlijke JustBite-snacks binnen, terwijl Celienen Michiel (CEMI) met de kinderen kwamen voetballen. Deze activiteit benadrukte het belang van beweging en het genieten van gezonde, energierijke tussendoortjes.

Dinsdag was gereserveerd voor onze wekelijkse kooktherapie, waar de kinderen samen heerlijke mocktails, aperoballetjes en pasta bereidden. Op donderdagavond organiseerden we de succesvolle “Build your own burger”-night. Tijdens deze kookmomentjes leerden de kinderen op een speelse manier een lekkere maaltijd te bereiden. Niet alleen voeding stond centraal, maar ook het gezellig samen eten in een warme en prettige setting.

Op woensdag en vrijdag gingen we als diëtisten langs met een ontbijtkar vol energierijke en kiemarme opties, zodat de kinderen zelf konden kiezen waar ze die ochtend zin in hadden. We wilden ook benadrukken dat gezonde voeding niet saai hoeft te zijn en dat het genieten van een chocoladekoek op woensdagochtend ook eens kan passen binnen een gezonde levensstijl.

Tijdens een ziekenhuisverblijf is lekker en gezond eten in een gezellige omgeving niet altijd vanzelfsprekend, maar het is wel iets waar onze patiënten echt behoefte aan hebben. Dankzij vzw Kinderkankerfonds en het project “Superkrachtig Lekker” hebben wij ons tijdens deze week extra kunnen inzetten voor meer eetbeleving en smakelijke, gezonde voeding voor kinderkankerpatiëntjes.

Het resultaat was hartverwarmend. De week was een groot succes en zorgde voor talloze lachende gezichtjes. Bovenal zijn we trots op onze dappere patiëntjes en hun omgeving die, zelfs in de meest uitdagende tijden, met ons meestreven naar een gezondere voedingstoestand.

Magali, Svenya en Fien, diëtisten 5K12D

Gepubliceerd op 27 september 2023