Wat wij doen

KABOOST

KABOOST biedt multidisciplinaire revalidatie aan kinderen en jongeren na een kankerbehandeling vanaf 8 jaar met als doel hun gezondheid, levenskwaliteit en deelname aan het maatschappelijke leven te bevorderen.

Neem contact op

Langetermijneffecten optimaliseren

Door de verbeterde therapieën is de genezingskans voor kinderen met kanker gestegen naar 80%, wat uiteraard heel positief is. Toch wordt bijna 75% kinderen na hun intensieve behandeling geconfronteerd met één of meerdere langetermijneffecten zoals:

  • een verminderde fysieke fitheid en activiteit
  • verminderde spierkracht
  • vermoeidheid
  • een veranderde lichaamssamenstelling
  • een verminderd mentaal welzijn
  • moeilijkheden om terug te starten op school, de sportclub of in andere vrijetijdsbesteding.

Het revalidatieproject KABOOST in het UZ Gent wil de behandeling van die langetermijneffecten aanpakken met een multidisciplinair revalidatieprogramma voor kinderen en jongeren na kanker.

Image
Image

Inhoud KABOOST programma

KABOOST bestaat uit een coaching- en trainingsprogramma gedurende 4 maanden. Voorafgaand aan het programma vindt een multidisciplinair intakegesprek plaats waarin uitleg gegeven wordt over de inhoud van het programma en gepeild wordt naar de verwachtingen van de deelnemers. Daarnaast worden de deelnemers multidisciplinair gescreend. Met deze screening wordt het huidig niveau van functioneren in kaart gebracht a.d.h.v. een lichaamsmeting en een inspanningstest. Het resultaat van deze inspanningstest bepaalt of een individueel trainingsprogramma bij een gespecialiseerd kinesitherapeut nodig is.

Tijdens het trainingsprogramma oefenen de deelnemers individueel 2 keer per week gedurende 45min bij de kinesitherapeut om hun conditie en kracht te verbeteren. Bijkomend wordt gevraagd nog 1 extra keer per week individueel thuis te trainen. Daarnaast krijgt elk kind gedurende het programma een sporthorloge waarmee dagdagelijkse activiteiten worden gemonitord.

Naast de trainingen worden de kinderen en hun ouders ook gecoacht door het gespecialiseerd multidisciplinair team bestaande uit een kinesist, diëtist, psycholoog en een ergotherapeut. Tijdens de coaching leren  de kinderen en ouders omgaan met onder andere:

  • slaap en vermoeidheid
  • beweging
  • vrije tijd, participatie en school
  • voeding
  • piekeren en zorgen
  • lotgenotencontact

De coaching start met 3 groepssessies met lotgenoten. Parallel met de kinderen worden  ook de ouders uitgenodigd om 3 sessies in groep te volgen. Na de groepssessies kunnen ook individuele coaching sessies plaatsvinden waar men verder aan de slag gaat met individuele doelstellingen. Indien nodig kan na afloop van het programma verdere doorverwijzing en terugkoppeling naar school en andere zorgverleners rond het kind (thuiskiné, zelfstandige psychologe, zorgondersteuners, thuisbegeleidingsdienst…) worden voorzien. Kinderen en ouders worden na afloop van de interventie een laatste keer samengebracht tijdens een terugkomdag.

Op het einde van de interventie en na een jaar worden de kinderen opnieuw gemeten om objectieve verbeteringen op vlak van fysieke fitheid, vermoeidheid en lichaamssamenstelling vast te stellen.

Deelnemen aan KABOOST

Jaarlijks zijn er telkens 2 instapmomenten voorzien: in maart (intake in februari) en oktober (intake in september).

Deelname aan het KABOOST programma is volledig gratis, alle kosten (ook de kinésessies) worden vergoed door Kinderkankerfonds vzw. De enige uitzondering is de eerste en laatste inspanningstest. Die vallen onder standaard klinische opvolging na een oncologische behandeling. Hiervoor is er standaard terugbetaling. Dat betekent dat enkel 31,21 euro remgeld per test moet worden betaald.

Geïnteresseerd of vragen?

Neem contact op met het KABOOST-team via Ka-BOOST@uzgent.be of via +32 (0)9 332 22 24 voor meer informatie.

Meer info voor ouders en kinderen: Folder KABOOST

Meer info voor scholen: Inspiratiegids

Image

Wil je KABOOST graag steunen?

Doe een gift