Image

Denk er toch eens over na….

Ik ben 65 geworden en alhoewel er een en ander kraakt en piept wanneer ik uit bed kom, voel ik me nog heel goed in mijn vel en geniet met volle teugen van het leven en mijn werk bij vzw Kinderkankerfonds. En toch…

Zo ergens in een hoekje van mijn gedachten was een klein stemmetje dat zich bij die verjaardag liet horen en begon te berekenen dat ik – positief denkende – toch zo’n driekwart van mijn tijd in deze mooie wereld had opgebruikt. En dan begin je ook na te denken over wat je aan deze wereld wil nalaten. Als je kinderen en kleinkinderen hebt dan komen die meestal op de eerste plaats en dat is mooi en logisch, maar toch willen heel wat mensen ook iets meer doen en de spreekwoordelijke steen verleggen in de rivier.

Gelukkig voor vzw Kinderkankerfonds denken heel wat mensen aan ons en door de jaren heen zijn schenkingen, legaten en erfenissen een zeer belangrijk deel geworden van onze inkomsten. Soms gaat het om een bepaald bedrag, soms gaat het om een welbepaald stuk uit de nalatenschap. Wanneer er geen wettelijke erfgenamen zijn komt het ook regelmatig voor dat de volledige nalatenschap naar onze vzw komt en wij de enige legataris zijn.

De gewoonte om goede doelen op te nemen in een testament is natuurlijk niet nieuw, maar het ondertussen afgeschafte duo-legaat gaf wel een boost aan de trend en maakte veel mensen bewust van de mogelijkheden. Het feit dat de Vlaamse Gemeenschap na het afschaffen van het duo-legaat de erfenisbelasting voor erkende vzw’s terugbracht naar 0% was voor velen ook een drijfveer om eerder aan een goed doel te schenken dan aan vadertje staat. In een testament kan je dat allemaal veilig vastleggen.

Woensdag 13 september is Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel maar op die dag hoef je niet te wachten. Sinds een aantal jaren werken we nauw samen met Testament.be om neutrale, objectieve informatie te geven aan mensen die daar om vragen. We kunnen met onze ervaring bij vzw Kinderkankerfonds al heel wat vragen beantwoorden, maar we kunnen ook zorgen voor onafhankelijk, gratis juridisch advies door professionele partners. Dat kan zelfs bij u aan huis. Een gratis gids met neutraal advies – uitgegeven door Testament.be – kan gewoon bij vzw Kinderkankerfonds aangevraagd worden en verplicht tot niets.

Wij wensen al onze lezers een lang en gezond leven vol vreugde en met lieve mensen om hen heen.

– Dierik, voorzitter vzw Kinderkankerfonds


Gepubliceerd op 13 september 2023