Terug naar overzicht

KanjerschOUDERS

Image

Lotgenotencontact

Bij een nieuw jaar hoort ook een terugblik op het voorbije jaar. Waar er in 2022 een voorzichtige aanzet werd gegeven tot het lotgenotencontact, doorliepen we in 2023 voor de eerste keer een jaar met een maandelijks lotgenotenmoment voor ouders.

Bij een nieuw jaar hoort ook een terugblik op het voorbije jaar. Waar er in 2022 een voorzichtige aanzet werd gegeven tot het lotgenotencontact, doorliepen we in 2023 voor de eerste keer een jaar met een maandelijks lotgenotenmoment voor ouders. Peilend naar wat er voor ouders zo belangrijk is in deze momenten bleek er één constante: (h)erkenning. Ieder is uniek, elke verhaal is uniek en toch is er zoveel om te delen. Kunnen delen waar je over piekert, kunnen praten over de zorgen, angsten, twijfels die je ervaart en die moeilijk te begrijpen vallen door mensen die niet door een 5K12D-traject gaan. Woorden kunnen geven aan de rollercoaster van emoties waar je doorgaat als je kind ziek wordt of al genezen is.Stilstaan en mogen praten over jezelf als persoon in plaats van te hoeven antwoorden op de vraag hoe het met jouw kind gaat. In al deze zaken is het fijn om écht gezien en gehoord te worden. Praktische informatie en tips worden met elkaar gedeeld: ‘Hoe ga jij daarmee om?’ ‘Hoe fixen jullie dit als gezin?’ Mogen lachen ook al is je kind ziek, humor en babbelen over de “gewone” dingen en beslommeringen: ook dit maakt deel uit van die avonden.

We kijken niet alleen naar wat is geweest maar blikken ook graag vooruit. Voor 2024 hopen we op vele ont-moet-ingsmomenten: momenten waarop je je als ouder even helemaal niet sterk moet houden, niet moet doen alsof het leven gewoon doorgaat, niet moet vertellen wat anderen mensen graag zouden horen.

Binnen onze lotgenotengroep hopen we nog meer ouders te mogen verwelkomen. We gunnen het zo veel mogelijk ouders om te kunnen leren en profiteren van elkaars ideeën en bemoedigende woorden. Sociale steun is en blijft een belangrijk element als je met veel stress wordt geconfronteerd. En als we mogen dromen, gaan we aan de slag met een idee vanuit de ouders om een eigen podcast te maken: verhalen van ouders en zorgverleners waar je naar kan luisteren wanneer het jou past. Een ander medium om als ouder praktische info, tips en herkenbaarheid te vinden voor de weg en het proces die je aflegt tijdens en na de behandeling van jouw kind.

Ben je nieuwsgierig, kom je graag een kijkje nemen, luisteren, zelf iets vertellen: wees meer dan welkom iedere derde woensdag van de maand. Er is geen vast thema, er wordt geluisterd naar wat er op dat moment in de groep wordt gebracht. Je komt als je er behoefte aan hebt en/of tijd voor vindt. Het werkt ook al kan je er niet iedere keer bij zijn.

Als psycholoog zijn we aanwezig en proberen we vooral mee te luisteren: een reactie vanuit een andere ouder is vaak zo warm en treffend dat we hier graag ruimte voor laten. Als “ambassadeurs” van de afdeling nemen we wel mee wat zinvol is voor andere ouders, en wat de kwaliteit van onze zorg verder kan optimaliseren. Dit laatste blijft een grote doelstelling voor ons!

Bij interesse: geef zeker je mailadres door, dan krijg je maandelijks de uitnodiging!

Hartelijke groeten,

Nathalie en Hanne, psychologen 5K12D


Gepubliceerd op 16 januari 2024