Wat wij doen

Brussendag

Broers en zussen (brussen) van kinderen met kanker bevinden zich in een bijzondere situatie. Ze zitten mee in lange periodes met veel zorgen en onzekerheid. Daarom organiseren we in het UZ Gent elke schoolvakantie een Brussendag.
Neem contact op

Elke schoolvakantie kunnen broers en zussen tussen 6 en 12 jaar van patiënten die in behandeling zijn op de afdeling pediatrie hemato-oncologie in het UZ Gent deelnemen aan een Brussendag.

Deze dag wordt georganiseerd door de pedagogisch medewerkers van deLIEving.

Met de Brussendag proberen we tegemoet te komen aan drie behoeften:

  • Lotgenotencontact: Voor veel broers en zussen kan het ondersteunend zijn om te weten dat ze niet alleen zijn, dat er nog andere kinderen zijn die en broer of zus hebben die ernstig ziek is.
  • Psycho-educatie: Broers en zussen zitten vaak met heel wat vragen rond de ziekte/behandeling van hun broer of zus. We vinden het belangrijk om hen hierbij zoveel mogelijk te betrekken. Eerlijke informatie aangepast aan hun leeftijd en het ontwikkelingsniveau geeft vertrouwen en inzicht. Dit voorkomt dat hun fantasie op hol slaat. We bezoeken dan ook verschillende diensten in het ziekenhuis (bv. de afdeling, de apotheek, het operatiekwartier, het lab en de keuken) en telkens geeft een professional uitleg. Zo geeft een verpleegkundige uitleg over een katheter, een diëtist uitleg over gezonde en aangepast voeding, een apotheker uitleg over medicatie en in het labo kunnen de brussen zien hoe het bloed van de patiënt gecontroleerd wordt.
  • Ontspanning/creativiteit/spel: We willen van de brussendag vooral een leuke dag maken en een ongedwongen, speelse sfeer creëren. Knutselen, spelletjes spelen, zelf een heerlijk vieruurtje maken en opeten horen hier uiteraard ook bij. Op deze manier betrekken we broers en zussen bij het ziekenhuisleven en wordt de behandeling van hun broer of zus iets draaglijker.
Image

Wil jij graag Brussendag steunen?

Doe een gift