Terug naar overzicht

Radio zendamateurs van over heel de wereld doneren voor aankoop VR bril

Image

In April 2023 zijn twee bevriende Belgische radio zendamateurs naar Gibraltar afgereisd om aldaar een tijdelijk station op te stellen en samen met de lokale vereniging, de ‘Gibraltar Radio Amateur Society’, en vanop de rots te communiceren met andere radioamateurs verspreid over heel de wereld.

Dit gebruik makend van de maan als reflector – waarbij men dus radiosignalen verstuurt richting te maan, ze aldaar op het oppervlakte worden gereflecteerd, en hierbij een fractie terugkeert naar de aarde, om na een weg afgelegd te hebben van ca. 800.00 kms in bijna 3 seconden, ze terug door een tegenstation op aarde worden opgevangen… technisch een hele uitdaging!

Om via de ether gemaakte contacten te bevestigen, wisselen de radioamateurs onderling zgn ‘QSL’ kaarten uit, waarbij het gebruikelijk is om wat geld mee te sturen voor het dekken van de druk- en verzendkosten.

Voor deze speciale activiteit vanuit Gibraltar, waarbij 165 contacten in 4 dagen tijd zijn gemaakt, werd de mogelijkheid geboden om bij deze uitwisseling van QSL-kaarten nog extra wat te doneren voor het goede doel, waarbij de initiatiefnemers dit wilden besteden aan een welbepaald project dat toch wat aanleunde bij hun hobby – dus technisch gerelateerd was …

Omdat beide zendamateurs zelf ooit geconfronteerd werden met kanker, was het ‘goede doel’ snel gevonden … dit met een bijzondere aandacht voor jongere patientjes getroffen door de ziekte. Aldus kwam men op het idee van de VR-bril sponsoring voor vzw Kinderkankerfonds en werden er in totaal 1.000 euro door zendamateurs uit alle werelddelen gedoneerd.

Dank jullie wel!