Image

Een korte inleiding voor de lezers die KABOOST nog niet kennen: het KABOOST-revalidatieproject, gefinancierd door vzw Kinderkankerfonds, werd opgestart om de kinderen en jongeren die net uit behandeling zijn een duwtje in de rug te geven. We leren het belang van bewegen en gezond eten, leren luisteren naar de vermoeidheidssignalen van ons lichaam en naar elkaars ervaringen over terug in het ‘normale’ leven stappen.

Tijdens de herfstvakantie ging ons allereerste KABOOST-kamp door. Tijdens het kamp probeerden we al onze theoretische kennis om te zetten in de praktijk. We vulden drie dagen met leuke activiteiten, afgewisseld met rust en reflectiemomenten. Zo leerden we voelen wat ons lichaam en hoofd kunnen gebruiken om ons goed in ons vel te voelen.

Yoga
We starten de dag met een uurtje yoga.
Zachtjes in beweging komen zodat we fit aan de dag kunnen beginnen.

 

 

 

 

 

 

Kookworkshop
We leren gezonde en voedzame maaltijden maken zodat we genoeg energie hebben voor het kamp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beweging en sport
We bewegen op allerlei verschillende manieren: dansen, springen, klimmen, buiten spelen, … en voelen dat het ons deugd doet.

   

Rust- en reflexiemomenten
We bouwen tijdens de dag en voor het afsluiten momenten in waarop we rustige activiteiten doen. We overlopen samen de dag en reflecteren over wat we leuk/minder leuk vond en wat energie vroeg/gaf.

   

Als psychologe vond ik het kamp zelf superfijn. We hadden genoeg tijd om elkaar als groep te leren kennen en om veel verschillende activiteiten in te plannen. Je ziet hoe de kinderen deelnemen in groep en leert bij van de andere therapeuten. Door de drie dagen na elkaar zie je evolutie en verschillende momenten bij de kinderen waardoor je hen kan leren dat elke dag er anders uit ziet. Wat mij betreft een absolute meerwaarde om theorie om te kunnen zetten in praktijk! Ik hoop dat we het project en het kamp kunnen blijven verderzetten in de toekomst en – als ik mag dromen – het hele idee verder te kunnen doortrekken naar de werking op onze afdeling. We zijn vzw Kinderkankerfonds heel dankbaar om ook dit kamp te financieren en mee te willen denken over hoe we de zorg voor patiënten, in en uit behandeling, kunnen blijven verbeteren.

Hanne, psychologe 5K12D


Gepubliceerd op 5 april 2023