Terug naar overzicht

Het verhaal van Lisa

Image

Soms loopt een verhaal niet zoals je het wil.

Ons Lisa is geboren op 12 januari 2011. Een nieuwsgierige, pure, oprechte, liefdevolle knuffelkont. Eerlijkheid is iets wat je van haar kon verwachten maar omgekeerd verwachtte ze dit ook graag van jou.

Nadat haar opa stierf in november 2020 was Lisa wat stiller geworden, kon moeilijk slapen, was verdrietig, begon minder eetlust te krijgen, keelpijn en plots pijn in haar nek die met niets te stillen was… iedere dag erger en erger. Na verschillende bezoekjes aan huisarts, spoed en specialist werd een MRI genomen en daar werd het plots heel duidelijk. Op 24 maart 2021 kregen wij te horen dat Lisa een tumor had in haar nek en aan de basis van haar schedel. We werden doorverwezen naar UZGENT. Haar eerste kamertje op de afdeling was met een rode kleur… we zochten al snel naar een symbooltje die ons in haar ziek zijn wat geluk mocht brengen. Lisa koos voor een lieveheersbeestje. Het resultaat van de punctie was een bottumor. Lisa wou dat wij en de artsen eerlijk waren tegen haar. Al snel werd duidelijk dat de tumor zich op een heel gecompliceerde plaats bevond, bloedvaatjes, zenuwen en spieren waren erin vergroeid en hierdoor kon deze niet verwijderd worden, chemo kon wel. Ze was een echte vechter, positief ingesteld om haar JOS ( de tumor) te verslaan maar hij was sterker en groter en werd agressiever en pijnlijker… De behandeling bleek na een paar maanden niet meer aan te slaan, de tumor nam terug toe … tot het slechtnieuwsgesprek … er was geen behandeling meer mogelijk.

Op 2 September 2021 kozen we om met Lisa naar huis te gaan, om als gezin met de vele huisdiertjes samen te genieten van elkaar, te kunnen slapen/rusten in haar eigen bedje, haar thuis. Heel veel mooie momentjes hebben we nog gehad waar we heel dankbaar voor zijn… Dankzij Studio Nona kwam de clown en accordeonman STEEF liedjes zingen. Onze dagen werden mooi ingevuld door de vele bezoekjes van familie en vrienden, spiegeleitjes bakken om 22u30 ‘s avonds omdat Lisa een hongertje had, Jogajuf kwam haar lichaam inwrijven met geurende olie, haar schooljuf kwam verhaaltjes lezen, …En nog zoveel meer.

Dankzij Studio Nona kwam de clown en accordeonman STEEF liedjes zingen.

 

Wij plaatsten een grote curverbox aan onze garagepoort en al heel vlug werd deze gevuld met tekeningetjes, kleine cadeautjes voor iedereen van het gezin, briefjes…dit verwarmde ons hart enorm.

In dit laatste traject werden wij bijgestaan en omkaderd door de verpleegkundigen van Koester. Zonder hen zou het nooit mogelijk geweest zijn om met Lisa naar ons nest terug te keren, door hen kregen wij de kans om de mooie laatste innige momenten samen thuis heel sereen te beleven.

Helaas is Lisa rustig ingeslapen in ons bijzijn op 24 september na een hevige, intense strijd tegen JOS! Dit 6 maanden na de diagnose.

Op 2 oktober kreeg ze een mooie, waardevolle, kleurrijke en liefdevolle uitvaart met een boodschap voor iedereen. Het verhaal van de bellenbrievenbus vertelde dat als je iets wil zeggen aan Lisa of haar een kusje wil sturen, je belletjes kan blazen naar de hemel…ieder kindje kreeg een bellenblazer met Lisa haar naam op in haar eigen handschrift. Ook gaven we bloemenzaad van wilde bloemen die lieveheersbeestjes lokt…zo kan Lisa in ieder tuintje wat komen piepen in de lente, zomer, voor altijd.

Door dit mee te geven tijdens de uitvaart krijgen we nu nog altijd vele fotootjes van lieveheersbeestjes die mensen vinden in hun tuin of huis waardoor ze direct aan Lisa denken…ook van kindjes die belletjes blazen… Dit zijn allemaal kleine dingen die ons hart verwarmen.

Lisa wou graag gecremeerd worden en wou terug naar huis komen. Een deel van haar as  heeft een plaats in haar grote lieveheersbeest-knuffel. Zo kunnen we haar knuffelen en overal meenemen, ze voelt zo zacht aan. Haar zus Jara heeft identiek dezelfde knuffel in een  kleiner formaat waar er een beetje as ook inzit, zo heeft ze Lisa ook steeds dichtbij.

De school van Lisa was en is nog steeds heel intens betrokken waarvoor we heel dankbaar zijn.

Onlangs werkten ze in de godsdienstles rond bomen die groeien en bloeien en hoe je dit kunt vergelijken met een mensenleven…Hierdoor kregen we de kans om met de klas van Lisa een boom te planten in een bosrijkdomein hier te Kuurne. Ieder kind van de klas plantte een boom, wij kregen de kans om dit voor Lisa te doen. De Lisaboom is een zwarte Els en krijgt heel veel aandacht en liefde. Vele kindjes en mensen brengen er bezoekjes, versieren de boom of gaan er belletjes blazen, … Zalig om die verbondenheid te voelen.

Lisa zal voor altijd in ons blijven verderleven elke dag, ze geeft ons en anderen inspiratie met de positieve noot die Lisa was en steeds zal blijven.

Wij zullen haar trots maken door te tonen wat een voorrecht het is te kunnen leven.

Lisa Ampe

12 januari 2011 – 24 september 2021

Sophie, Brecht en Jara, ouders en zus van Lisa.


Gepubliceerd op 28 juli 2022