Terug naar overzicht

Even binnenkijken in Residentie Koester II – Leuven

Image

Met de positieve ervaringen in Residentie Koester I - Gent op zak, zijn we vorig jaar gaan praten met de afdeling kinderoncologie van het Leuvense UZ en daar werd ons voorstel om ook in Leuven verblijven te openen voor families met een kind in ambulante behandeling, met gejuich onthaald. Sinds midden december hebben we de eerste gezinnen te gast in de gloednieuwe residentie in Leuven.

Na een aantal technische hindernissen waren de appartementen begin december eindelijk klaar voor gebruik. Maar net zoals in Gent (waar we in volle Corona gestart zijn) is het ook in Leuven zonder veel toeters en bellen gegaan. Midden december klopte UZ Leuven al bij ons aan voor twee families met een kind in Proton behandeling, voor wie de dagelijkse reis van en naar huis niet haalbaar was. Natuurlijk zwaaiden we dan meteen onze deuren open om deze families te helpen.

In Vlaanderen worden kinderen nu voor bepaalde therapieën door ziekenhuizen doorgestuurd naar collega’s die meer gespecialiseerd zijn en waar het patiëntje dus kan rekenen op een bredere ervaring of de meest moderne apparatuur. Dat gebeurt in alle richtingen tussen de 4 universitaire ziekenhuizen. In dezelfde geest van specialisatie, werd in Leuven met een enorme investering de Protontherapie opgestart, kinderen die deze bestraling nodig hebben moesten vroeger naar het buitenland en kunnen nu in Leuven terecht. De installatie is uniek in België en dat betekent ook dat kinderen vanuit het hele land naar Leuven gestuurd worden voor Protontherapie. Dat, terwijl de behandeling op zich “ambulant” is en er dus geen verblijf in het ziekenhuis voorzien is.

Net zoals de dagelijkse verplaatsing naar UZGent voor sommige gezinnen een probleem is, vormt de dagelijkse trip naar UZLeuven gedurende een aantal weken een enorme praktische en/of financiële opgave. Vzw Kinderkankerfonds heeft geïnvesteerd in de appartementen en de inrichting ervan, TUKI vzw zorgt voor het dagelijkse beheer van de residentie in nauwe samenwerking met de sociale dienst van UZLeuven en de afdeling kinderoncologie.

Wie TUKI vzw niet kent moet dringend eens kennis maken via hun website: https://tuki.be/

De appartementen zijn volledig ingericht en worden in een “aparthotel” formule aangeboden. Poetsen en alle linnen worden door ons voorzien, het gezin vindt in het appartement alles om tot rust te komen, zelf te koken of even de binnenstad in te lopen. TUKI vzw en vzw Kinderkankerfonds staan garant met professionele partners voor wasserij, hygiëne en onderhoud. Wie na een verblijf bij ons een gift wil doen kan daarmee zijn waardering tonen, maar in principe bieden we alles gratis aan.

 

Vzw Kinderkankerfonds is actief in de vier universitaire centra voor kinderkanker in Vlaanderen en helpt op die manier álle kinderen die met kanker geconfronteerd worden.

 

– Dierik, directeur vzw Kinderkankerfonds

 

 

Heel bijzondere dank gaat toch uit naar onze Gentse en Leuvense sponsors:

  • Weba – familie Dewitte – alle meubelen weer aan een vriendenprijs
  • Mistralhome – familie Vanderbauwhede – illegaal lage prijs voor beddengoed, dekbedden, kussens…
  • Huis De Keyser – Leuven – bijzondere voorwaarden voor de raambekleding en wegwijzer in Leuven
  • Dé Kroon – Leuven – schilderwerken en duizend kleine dingen die ze in orde gebracht hebben
  • Selexion – Familie Grietens – Leuven – solden in de solden voor een berg elektrische apparaten

Gepubliceerd op 16 februari 2023