Terug naar overzicht

Brussendag in deLIEving

Image

Met een groep van een dertiental kinderen spraken we af in een vergaderzaal in kliniekgebouw 5. We zouden op bezoek gaan naar het operatiekwartier, maar moesten ons daar toch wat op voorbereiden: op een operatiemutsje tekenden we onze naam.

We trokken ‘goedgemutst’ van kliniekgebouw 5 naar 12. Het was duidelijk: we waren klaar voor het bezoek aan het operatiekwartier. Hoewel, nog niet helemaal… De verpleegsters knipten ons een schort op maat, en zo konden we een operatiezaal betreden.

Er kwamen heel wat indrukken op ons af. Met een heleboel moeilijke woorden: saturatiemeter, bloeddrukmeter, elektroden, beademingstoestel, … En enkele toffe wist-je-datjes… Wist je bijvoorbeeld dat er 32 operatiezalen in het Gentse Universitair Ziekenhuis zijn waaronder 19 in K12? Wist je dat, als jongens of meisjes in slaap worden gebracht, het maskertje gekleurd kan worden met een geurstift? Wist je dat de operatietafel op en neer kan, en kan kantelen? Wist je dat een loodschort heel zwaar is?  Wist je dat de verdovingskast op slot is? Wist je dat de verpleging een roller gebruikt om patiënten van de tafel naar het bed te schuiven?

We leerden heel wat bij, en konden zelf even aan de slag als arts/verpleegkundige, bij het alsof in slaap brengen/opereren van mekaar. De grote lampen boven de operatietafel zorgden ervoor dat we alles goed konden zien.  Na de goeie uitvoering van het operatiekwartierlied, ‘Hoofd schouders knie en teen’, mochten we het ‘OK’ verlaten.

We maakten een tussenstop op weg naar K5, en speelden een partijtje ‘operatieschortvoetbal’ in de speeltuin. Een andere tussenstop was aan het bureel van een kinderpsycholoog. Wist je dat we hier allemaal samen inpasten? Terug in de vergaderzaal lieten we ons creatieve zelve los op een houten tekenpop. We konden op de pop tekenen waar onze organen zitten, waar wijzelf of broer/zus al eens een operatie hadden, … De brussendag werd gezellig afgesloten met de film ‘Coco’ op groot scherm, met een lekkere hotdog.

– Team deLIEving


Gepubliceerd op 8 maart 2023