DeLIEving is een speel- en leefruimte, gelegen in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis van het UZ Gent, waar broers en zussen van zieke kinderen en kinderen van een ouder met kanker hun (speel-)hartje kunnen ophalen tijdens de bezoekuren.

Dankzij deLIEving kunnen wij ouders een praktische oplossing bieden voor opvang en begeleiding voor de andere broers en zussen in het gezin wanneer zij op bezoek zijn bij de patiënt. De patiënt-bezoekuren voor ouders zijn onbeperkt maar dat is niet zo voor broers en zussen. Deze kinderen bevinden zich in een bijzondere situatie met veel onzekerheid, spanning en stress. Ook kinderen van ernstig zieke ouders zijn hier welkom.

Vzw Kinderkankerfonds wil dat broers en zussen zich een beetje ‘thuis’ voelen in het ziekenhuis. In deLIEving creëren onze pedagogisch medewerkers een huiselijke en creatieve sfeer en voorzien ze verschillende activiteiten zodat kinderen het gevoel krijgen echt betrokken te zijn en ook een plaats hebben in het hele gebeuren. Kinderen kunnen hier spelen, eten, hun huiswerk maken, slapen, knutselen… net zoals thuis! Daarnaast vinden we het belangrijk dat kinderen en jongeren elkaar hier kunnen ‘ontmoeten’ en dat ze merken dat ze niet alleen zijn in hun situatie.

Praktische zaken

  • DeLIEving is alle werkdagen open van 9u tot 19 uur.
  • Voor kinderen tot 14 jaar van wie de broer, zus, mama of papa in het ziekenhuis ligt.
  • Inschrijven is niet verplicht, maar is wel wenselijk.
  • Je vindt deLIEving op het gelijkvloers van het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis (K12D).

Meer activiteiten

Adoweekends en adokampen

Jongeren met kanker hebben soms nood aan contact met leeftijdsgenoten met een gelijkaardige levenservaring. Tijdens adoweekends en -kampen ontmoeten ze elkaar, kunnen ze elkaar ongeremd vragen stellen, zorgen delen, en voelen zich begrepen en erkend.

Meer info

Brussendag

Broers en zussen (brussen) van kinderen met kanker bevinden zich in een bijzondere situatie. Ze leven lange periodes met veel zorgen en onzekerheid. Daarom organiseren we in het UZ Gent elke schoolvakantie een brussendag. 

Meer info

De Kanjerketting beloont

De Kanjerketting zorgt voor lichtpuntjes tijdens de moeizame behandeling van kinderen met kanker. Iedere kraal staat voor een bepaalde behandeling of ingreep. Het vertelt het dappere verhaal van zieke kinderen.

Meer info