Elke schoolvakantie kunnen de broers en zussen (brussen) tussen 6 en 12 jaar van patiënten die in behandeling zijn op de afdeling pediatrie hemato-oncologie in het UZ Gent deelnemen aan een brussennamiddag.

Deze namiddag wordt georganiseerd door de pedagogisch medewerkers van deLIEving.

Met onze brussennamiddagen proberen we tegemoet te komen aan drie behoeften:

  • Lotgenotencontact: voor veel broers en zussen kan het ondersteunend zijn om te weten dat ze niet alleen zijn; dat er nog andere kinderen zijn die en broer of zus hebben die ernstig ziek is
  • Psycho-educatie: broers en zussen zitten vaak met heel wat vragen rond de ziekte/behandeling van hun broer of zus. We vinden het belangrijk om hen hierbij zoveel mogelijk te betrekken. Eerlijke informatie aangepast aan hun leeftijd en het ontwikkelingsniveau geeft vertrouwen en inzicht. Dit voorkomt dat hun fantasie op hol slaat. We bezoeken dan ook verschillende diensten in het ziekenhuis (vb. de afdeling, de apotheek, het operatiekwartier, het lab en de keuken) en telkens geeft een professioneel uitleg (vb. een verpleegkundige geeft uitleg over een katheter, de diëtist geeft uitleg over gezonde en aangepast voeding, de apotheker vertelt over medicatie, in het labo kunnen de brussen zien hoe het bloed van de patiënt gecontroleerd wordt,…)
  • Ontspanning/crea/spel: we willen van de brussennamiddag vooral een leuke dag maken en een ongedwongen, speelse sfeer creëren. Knutselen, spelletjes spelen, een heerlijk vieruurtje zelf maken en opeten horen hier uiteraard ook bij.

Op deze manier betrekken we broers en zussen bij het ziekenhuisleven en wordt de behandeling van hun broer of zus iets draaglijker.

Meer activiteiten

Familiedag

Een jaarlijks ontmoetingsmoment voor families die ooit met de kinderkankerafdeling in contact zijn gekomen. Een moment waar ze naar uitkijken en waar iedereen z’n hart ophaalt.

Meer info

Doe een gift

In ons land krijgen jaarlijks ongeveer 350 kinderen kanker. Wie een gift doet aan vzw Kinderkankerfonds mag er zeker van zijn dat de schenking goed besteed zal worden.

Meer info

deLIEving

deLIEving is een gezellige speel- en leefruimte in het kinderziekenhuis UZ Gent voor brussen (broers en zussen) van zieke kinderen. 

 

Meer info